Ijtima' Tarbawi semakin hampir

1. Setelah sekian lama menanti , kini saat dan detik yang ditunggu - tunggu semakin hampir tiba. Hanya 8 hari sahaja lagi . Para pencinta Amal Tarbawi tentunya tidak sabar menanti saat tersebut [ Ijtimak Tarbawi ] yang telah dijadualkan berlangsung pada 1, 2 dan 3 Oktober 2010 di Perkarangan Masjid Rusila.

2. Insyaallah , seluruh EXCO DPP Pusat , Negeri dan Kawasan termasuk Jawatan Kuasa Pemuda Cawangan telah bersedia untuk hadhir memberikan komitmen yang tinggi . Bukan sahaja untuk menjayakan Ijtimak tersebut tetapi untuk menimba segala khazanah Amal Tarbawi yang akan disediakan sepanjang Ijtimak Tarbawi ini.

3. Tidak perlu saya ulangi objektif ijtimak dan apakah keperluan mendesak [ kerana asasnya telah saya nyatakan dalam posting yang terdahulu - posted 1 dan posted 2 ] yang mewajarkan seluruh anggota atau organ Dewan Pemuda PAS hadhir kerana saya sangat yakin , semua telah menyedari dan menginsafi keperluan Amal tarbawi dalam perjuangan kita yang semakin mencabar mendepani halangan dan rintangan semasa.

4. Saya mengharapkan Ijtimak Tarbawi ini akan melonjakkan tahap keupayaan dalaman atau spiritual dan mental setiap anggota Pemuda\i PAS sebelum kita mengerahkan semaksima mungkin kekuatan fizikal guna memacu perjuangan sukar ini mencapai kemenangan yang berkualiti dan hakiki .

5. Ada sedikit persoalan yang timbul berikutan jadual Ijtimak ini sama tarikh dengan Jamuan Hari Raya PAS Pusat iaitu pada 3 hb Oktober 2010 . Apa boleh buat , kita tidak punya banyak ruang untuk mengelakkan pertindanan jadual kerja dan program dengan agensi - agensi lain dalam parti biarpun sedaya mungkin telah dibuat penyelarasan . Namun jadual Ijtimak pada 1, 2 dan 3 oktober kelak telah pun didokumenkan sejak julai lalu .

6. Saya telah berbincang perkara ini dengan Setiausaha Agong PAS dan secara asasnya DPP diberi kelonggaran untuk tidak menghadhiri Majlis Jamuan PAS Pusat kecuali beberapa DPP Kawasan yang terpaksa ditugaskan untuk penyelenggaraan majlis jamuan tersebut sementara yang lain memberi keutamaan kepada Ijtimak Tarbawi yang telah dirancang awal.

7. Saya juga mengharapkan kepada semua peserta agar hadhir dengan segala pengorbanan nescaya kita akan merasai kemanisannya lantaran menuai hasil dari keringat dan penat lelah sendiri . Susah sukar ditempoh dengan semangat untuk menjayakan Ijtimak ini sekaligus memantapkan Amal Tarbawi kita.

8. Menariknya , peserta atau DPP Kawasan sangat digalakkan membawa khemah masing - masing sementara pihak penganjur akan menyediakan buluh untuk memasang khemah . Insyaallah , penginapan kita di Ijtimak Tarbawi ini dalam bentuk perkhemahan [ mukhayyam ] di sepanjang pantai Rusila. Sementara masjid dan perkarangannya dijadikan tempat pengisian program dan mereka yang mahu beriktikaf sepanjang malam .

9. Semoga Allah memudahkan urusan kita semua untuk menjayakan Ijtimak bersejarah ini . Abadikan hidup kita bersama perjuangan bersejarah ini . Mudah - mudahan kita termasuk dari kalangan pejuang yang istiqamah dan hebat .

10. Antara rahsia kenapa saya maklumkan sejak Julai lalu mengenai Ijtimak yang akan dilangsungkan pada bulan oktober ini ialah supaya semua peserta dapat membuat persiapan awal . Persiapan kewangan , mohon cuti dan sebagainya sehingga meminimakan ruang alasan untuk tidak hadhir kecuali hanya alasan yang benar - benar syarie . Semoga kita bertemu di Ijtimak Tarbawi di Rusila kelak insyaallah .
 

10 Harapan Anak Muda Terhadap Bajet 2011

Introduksi

Allah SWT berfirman (bermaksud), “Dan carilah apa yang telah dianugerahkan oleh Allah SWT kepada kamu di negeri akhirat, dan janganlah kamu lupa habuan kamu dari dunia, dan hendaklah kamu berbuat baik sebagaimana Allah berbuat baik kepada kamu, dan janganlah kamu membuat kerosakan di bumi, sesungguhnya Allah tidak suka kepada mereka yang membuat kerosakan”

(Surah Al-Qasas : 77)

Read more...

 

Rumah Terbuka DPPP

12 Syawal 1431 / 21 September '10

 

 
Selamat Hari Raya Eidul Fitri 1431 Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) ucapkan. Semoga dengan kehadiran syawal kali ini berjaya mengubah kita menjadi insan yang lebih bertaqwa dan istiqamah dalam terus memertabatkan Islam dimata dunia amnya dan Malaysia khasnya. Setelah kita melalui 'Universiti Ramadhan' selama sebulan, harapan DPPP agar kita berjaya meningkatkan amalan kita setanding dengan amalan para sahabat Nabi Muhammad saw yang senantiasa bersedia menyahut seruan jihad untuk menentang segala yang batil pada bila-bila masa. Setidak-tidaknya semangat kita dalam berjuang tidak pernah luntur. Dalam kemeriahan menyambut syawal ini, DPPP juga tidak ketinggalan ingin mengambil peluang meraikan mereka yang telah berjaya melalui Ramadhan dengan mengadakan 'Open House'peringkat pusat. Kali Dewan Pemuda PAS Johor (DPPNJ) diamanahkan menjadi tuan rumah. Lokasi yang menjadi pilihan DPPNJ ialah Markas PAS Kaw. Simpang Renggam yang terletak di Kg.Shaari. Program akan berlangsung pada 26 September '10 (Ahad) bersamaan 17 Syawal 1431 bermula jam 2 petang dan dijangka akan tamat pada jam 5 petang. Berbagai hidangan akan disediakan. Insyallah, semua pimpinan Pemuda PAS Pusat termasuk Ust.Nasrudin Hassan At Tantawi (Ketua Pemuda PAS Pusat) akan hadir. Jadi jom kita beramai-ramai memeriahkan suasana.
 

Jom ber'Hi-Tea'

12 Syawal 1431 / 21 September '10

 

 


 
 
Perhatian kepada anak-anak perantau. Jemputan untuk menghadiri Majlis 'Hi-Tea' sempena Eidulfitri 1431 yang akan diadakan pada 25 September ini bertempat di Kompleks Sukan Kelana Jaya. Kupon bernilai RM15 boleh didapati dengan menghubungi nama-nama yang tertera diatas. Jom memeriahkan suasana dan beramah mesra bersama kepimpinan

 

 

Kecil - kecilan Namun Meriah (Rumah terbuka KP PAS Pusat)

11 Syawal 1431 / 20 September '10


Alhamdulillah kesempatan tahun ini [ 9 Syawal 1431 bersamaan 18 hb Sept 2010 ] , kami sekeluarga dikurniakan rezeki untuk menganjurkan Rumah Terbuka kecil - kecilan [ namun meriah ] sebagai satu kesempatan untuk meraikan sahabat handai lalu mengeratkan silaturrahim sempena Aidil Fitri . [ gambar : Al Fadhil Ustaz Yusuf Embong Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang. ]

Kesempatan ini juga dimanafaatkan sepenuhnya untuk menghimpunkan sanak saudara yang berkelapangan jua sahabat seperjuangan . Yang jauh tentunya semakin dekat dan yang dekat pasti pula semakin erat . Lebih mengembirakan lagi apabila majlis seperti ini memberi peluang kepada kami sekali sekala membuka juadah dan hidangan buat mereka yang memerlukan dari kalangan faqir miskin dan anak - anak yatim .

Read more...

 
More Articles...

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 152

Iklan

 
 
Informasi Alternatif
::WebTV::~Informasi Halwa Naluri~
 
Harakahdaily.Net
 
Kelantan TV

Blog Presiden PAS

Ahli Parlimen PAS


Jom Sertai PAS - PAS Untuk Semua
Galeri
S Pusat | 2009